ЛУКА

организатори: Ворки тим Рума и СПЦО Рума-Храм силаска Светог Духа на апостоле
КУЛТУРНИ ЦЕНТАР “БРАНА ЦРНЧЕВИЋ” РУМА, ВЕЛИКИ ХОЛ
уторак, 19. март у 19.00 часова
улаз слободан

ЛУКА- ИЗЛЕЧИТИ СТРАХ 

играни филм 

Украјинско-белоруски играни филм „Лука“, у чијој основи лежи драматична судбина великог руског хирурга и свештеника – В. Ф. Војно-Јасењецког (светог Луке).

Он је рођен као Валентин Феликсович Војно-Јасењецки (1877-1961, дан његовог светковања је 11. јун). Био је брилијантан хирург и научник, и његов значајни штампани рад „Описи гнојне хирургије“ био је приручник и стручна књига за неколико генерација лекара. Дубоко религиозна особа током читавог свог живота, будући светитељ обудовио је 1919. године, а замонашен је 1923. године када је антирелигиозна и антицрквена кампања у Русији била све интензивнија. На монашењу је добио име Лука у част Светог Апостола и Јеванђелисте Луке. Исте године тајно је хиротонисан за епископа.

Касније је прошао кроз многа хапшења, затворе и протеривања… 

Вршио је хируршке интервенције и током свог егзила у Јенисејску, и примао је пацијенте у Архангелску. Наставио је да истражује нове методе и медицинска лечења и да сакупља материјал за њихову подршку. Било где да се нашао, остао је прави доктор, монах и свештеник. Одлуком Архијерејског Сабора 2000.г. Архиепископ Лука је прибројан лику светих.

Филм је рађен око три године уз подршку Државне агенције Украјине за филм и Министарства културе Републике Белорусије.

Филм „Лука“ је премијерно приказан 14. октобра 2013. Учествовао је на многобројним фестивалима и освајао престижне награде.