Филм НОРДИЈСКА ПАНОРАМА 3

Ворки тим Рума и БалканКулт фондација
среда 25. септембар, 20 часова
велики хол
улаз слободан

 

НОРДИЈСКА ПАНОРАМА 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БЈОРК- срж животињске или биљне структуре

Bjork: The Inner or Deep Part of an Animal or Plant Structure 

земља/година: Исланд, 2004 

дужина филма:48.36 мин.

режија: Ragenheidur Gestadottir

 

Интиман, снимљен “иза кулиса”, документарац даје јединствен увид у срж снимања новог албума Medúlla, велике исландске уметнице Бјорк. Снимљен током једне године у Њујорку, Лондону, Рејкјавику, Канарским острвима, Салвадору и Бразилу, филм даје детаљан портрет креативног процеса који стоји иза снимања њеног најсмелијег албума. Документарац обухвата неке од сирових импровизованих наступа Бјорк и њених сарадника, који су саставили изузетан албум који користи само људске гласове као инструменте.

 

 

 

 

ПИКНИК НА ГРОБЉУ

Picknick på kurkogården

земља/година: Шведска, 2001 

дужина филма: 28.29 мин.

режија: Елизабета Земљић

играју: Тина Амвон, Александра Рапапорт, Хенрик Лундстрем, Ингвар Ернер, Милена Дравић, Јелисавета Саблић, Александар Берчек и Љиљана Kрстић

Шведски краткометражни филм “Пикник на гробљу” (Picknick på kurkogården) проглашен је за најбољи страни филм на Интернационалном фестивалу кратког филма и видео остварења у Њујорку. 

Филм је режирала Елизабета Земљић из Малмеа која је написала и сценарио. 

У филму који се бави животом усељеника српског порекла у Шведској игра неколико истакнутих српских и шведских глумаца.

Главну личност у филму игра једанаестогодишња девојчица Kатарина (Тина Амвон из Стокхолма). Према православном обичају Kатаринина ужа и шира фамилија са пријатељима окупља се на гробу шест месеци после смрти преминуле баке. 

Двадесетоминутни филм Елизабете Земљић, која и сама припада другој генерацији усељеника, полазиште је нашао у снажној духовној вертикали код Срба према умрлима. На тој основи са добрим и искусним тимом глумаца испричана је узбудљива прича о идентитету у новој земљи.

“Пикник на гробљу” окупио је истакнуте шведске и српске глумце. Од шведских глумаца играју Александра Рапапорт, Хенрик Лундстрем, Ингвар Ернер, а од наших глумаца ту су Милена Дравић, Јелисавета Саблић, Александар Берчек и Љиљана Kрстић. 

Љиљана Kрстић је недавно преминула и ово је био њен последњи филм. Продуцент филма је Нина Сацкман (ФилмWоркс) а снимљен је средствима Шведског филмског института који је издвојио два милиона круна. Филмски консултант била је Маргарета Норлин.

“Пикник на гробљу” је дебитантски филм Елизабете Земљић која није непознато име у шведској културној јавности. Режирала је више позоришних представа у Малмеу а њен рад у позоришту, уз добар сценарио филма, био је одлучујући да Шведски филмски институт одобри позамашну суму средства за снимање овог филма.