4. Festival MISTER VORKY

U Kulturnom Centru Ruma prvog vikenda u junu ( 2-4. jun) održaće se 4. Međunarodni festival jednominutnog filma “Mister Vorky 2017“ na kojem će biti prikazano 105 domaćih i stranih jednominutnih filmova. Festival se održava pod pokroviteljstvom Opštine Ruma i Ministarstva kulture Srbije.

Otvaranje četvrtog Međunarodnog festivala jednominutnog filma “Mister Vorky 2017“ je u petak, 2. juna, sa početkom u 20 časova. Na otvaranju će nastupiti Gimnazijski vokalni sastav sa filmskom muzikom, a potom sledi Prvi takmičarski program, sa video prezentacijom članova žirija i selektora, na kraju večeri biće otvorena izložba “Vorkapić-crteži“. U sklopu festivala biće organizovana predavanja, prezentacije i koncert. Organizator festivala je Vorky team Ruma.

Program Festivala će biti bogatiji drugog i trećeg dana. Osim u Kulturnom centru, imaćemo programe i u Gradskoj biblioteci i u Domu omladine, kaže Dragan Cakić, direktor Festivala. „Biće prikazano 105 filmova iz celog sveta, najviše iz SAD-a i Španije, ali ima i filmova iz  zemalja kao što je Iran što nismo očekivali u tom broju, čak sedam. Što se tiče okruženja videćemo filmove iz Hrvatske, Slovenije i Makedonije, a biće prikazano i sedam filmova iz Srbije koji su dosta kvalitetniji u odnosu na filmove sa prethodnih festivala“, rekao je Cakić.

Gosti festivala su članovi žirija koji će imati svoja predavanja i prezentacije: Sunčica Fradelić iz Splita, predsednica Kino kluba „Split“, Goran Miloradović iz Beograda, istoričar kulture i Radoj Nikolov, filmski reditelj iz Bugarske. „Ono što nam je drago je da je Božidar Zečević (veliki poznavac lika i dela Slavka Vorkapića) potvrdio gostovanje sa predavanjem „Vorkapić, Vinaver i srpska avangarda“ i nadamo se da će nam se pridružiti Bora Drašković sa studentima iz Novog Sada, tako da će subota biti veoma zanimljiva“, rekao je Milan Milosavljević, programski urednik Festivala.

Proglašenje pobednika je u nedelju, 4. juna, kada će biti dodeljeno sedam nagrada: prva nagrada je gran-pri festivala, druge dve su najbolji domaći i najbolji strani film, tri specijalne nagrade svakog člana žirija i sedma je nagrada žirija publike.

 

 

Program Festivala

                            4. Međunarodni festival jednominutnog filma MISTER VORKY 2017

  • petak, 2. jun • KC

20.00   Otvaranje Festivala Mister Vorky • mala dvorana
20.30   Takmičarski program I • mala dvorana
21.45   Otvaranje izložbe “Vorkapić – crteži” i koktel • mali hol

 

  • subota, 3. jun • KC, Gradska biblioteka, Dom omladine

16.00 Predavanje: Vorkapić, Vinaver i srpski avangardni film, Božidar Zečević, filmolog • mala  dvorana
18.00 Predavanje: Večna gerila: suprotstavljene interpretacije Drugog svetskog rata u Jugoslaviji na  igranom filmu (1941–1991), Goran Miloradović, član žirija • Gradska biblioteka “Atanasije  Stojković”- Ruma
19.00 Prezentacija:CentarNovihTehnologija • mala dvorana
20.00 Takmičarski program II • mala dvorana
21.30 Film iznenađenja, tema festivala “Novac”, selektor Marko Kostić • mala dvorana
22.00 Koncert: Cefalni atentat (Ruma)• Dom omladine

 

  • nedelja, 4. jun • KC

17.00   Film iznenađenja, tema festivala “Novac”, selektor Marko Kostić • mala dvorana
18.00   Prezentacija: članica žirija Sunčica Fradelić (Hrvatska) i član žirija Radoy Nikolov (Bugarska) • mala dvorana
20.30   Proglašenje pobednika Festivala Mister Vorky • mala dvorana
21.00   Film iznenađenja, tema festivala “Novac”, selektor Marko Kostić • mala dvorana

• ULAZ BESPLATAN •

 

Reč selektora

U okviru takmičarskog programa ovogodišnjeg izdanja festivala Mr Vorky, biće prikazano 105 filmova. Kao i svake godine biće animiranih, dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih jednominutnih ostvarenja. Tema ovogodišnjeg pratećeg programa je – novac, ali će biti filmova sa tom temom i u takmičarskoj selekciji. Što se ostalog izbora tiče, veliku pažnju sam posvetio filmovima sa literarnim autorskim pretenzijama, odnosno filmovima koji eksperimentišu sa poezijom, a ne samo sa likovnim shvatanjem filmskog jezika. Ove godine, takvih “filmova poezije” biće više nego do sad. Takođe, selekcija domaćeg, srpskog jednominutnog filma jača je nego ikad pre. Posebno bih preporučio film Tri sestre autora Jelene Spaić i Zorana Đurkovića.

Vidimo se na festivalu!

MARKO KOSTIĆ (filmski reditelj, Beograd)

 

 

 

ŽIRI 4. MISTER VORKY FESTIVALA

Sunčica Fradelić (Split, Hrvatska)

Diplomirala slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu gde je radila je kao spoljni saradnik u zvanju asistenta na katedri za Film i video. Do 2016. bila je glavna saradnica Bele Tarra na vođenju film.factory programa u Sarajevu na kojem je je pohađala radionice na doktorskom programu. Kino klub Split vodi od 2008. godine, a od 2011. je i predsednica udruženja. Radila je na brojnim amaterskim i profesionalnim produkcijama, koprodukcijama i projektima kao kreativna direktorka, izdavač, urednica, mentorka, producent…

 

Radoy Nikolov (Sofija, Bugarska)

Magistrirao i doktorirao filmsku i TV režiju na NATFA (Nacionalnoj akademiji za pozorišnu i filmsku umetnost “Sarafov Kr.” – Sofija, Bugarska). Radio je kao režiser i kreativni producent na filmovima, serijama, TV emisijama, reklamama… Njegov kratki film “TIR” (2005) osvojio je nekoliko nagrada na međunarodnim festivalima – Royal Television Society London, najbolji postdiplomski film, 18. Filmski festival u Trstu, 13. Međunarodni festival filmskih i televizijskih škola, Lođ, Poljska… Voli da igra tenis.

 

 

 

Goran Miloradović (Beograd, Srbija)

Diplomirao i doktorirao na studijskoj grupi za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Zaposlen je u Institutu za savremenu istoriju u Beogradu u zvanju višeg naučnog saradnika. Bavi se temama iz istorije srednje i istočne Evrope: Rusije/SSSR-a, Jugoslavije… Posebnu pažnju posvećuje istoriji ideja i ideologija, društvenoj i kulturnoj istoriji. Istraživanju prošlosti pristupa na multidisciplinaran i komparativan način, neretko koristeći atipične istorijske izvore i savremene metodološke pristupe.

 

 

 

 

Pokrovitelji Festivala su Opština Ruma i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Ulaz na sve programe Festivala je besplatan.