BELDOCS EHO TURNEJA U RUMI

Već jedanaestu godinu, Beldocs nastavlja da kvalitetnim i premijernim programom izgrađuje i edukuje svoju publiku, nudeći sem domaće i bogatu međunarodnu selekciju, kao i brojne prateće programe. Jedan deo ove aktuelne selekcije prikazuje se tokom cele godine u preko 20 gradova i sela u Srbiji, te publika u ovim mestima ima mogućnost da prati recentnu produkciju dokumentarnog filma iz celog sveta.

Turneja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs pod nazivom Beldocs eho, koja obuhvata 10 filmova, počinje i u Rumi od 9. jula projekcijama tri dokumentarna filma iz programa upravo završenog 11. izdanja (7-14. maj) ovog značajnog festivala.

ulaz na sve projekcije je besplatan

Organizator Vorky team Ruma

Pokrovitelj je Opština Ruma

tehnička podrška Kulturni centar “Brana Crnčević” Ruma

 

9. jul, 20.30 časova, veliki hol

Valdhajmov valcer

Ruth Beckermann, Austrija, 2018, 93’

Scenario i režija Ruth Beckermann
Montaža Kurt Hennrich
Zvuk Manuel Grandpierre, Rudi Pototschnig
Distribucija AUSTRIA Filmladen Filmverleih

Festivali Berlin International Film Festival–, The winner of the Glashütte Original Documentary Award- Berlin International Film Festival 2018

Film o istini i lažima ili ’alternativnim činjenicama’.“Waldheim ne, Waldheim ne” uzvikuje gomila u centru Beča 1986. godine. Ruth Beckermann bila je jedna od aktivista koji su pokušavali da spreče izbor Kurta Valdhajma i svojom kamerom zabeležila je tadašnje političke događaje. Više od 30 godina kasnije vraća se svojoj arhivi i koristi dodatni međunarodni televizijski materijal da bi analizirala ovu prelomnu tačku austrijske političke kulture.

 

10. jul, 20.30 časova, veliki hol

14 jabuka

Midi Z, Tajvan, Mjanmar, 2018, 84’

Režija i kamera Midi Z
Producenti Midi Z, Lin Sheng-wen Isabella, Ho Wang Shin-hong
Scenario Wu Pei-chi, Midi Z, Lin Sheng-wen

Festivali Berlinale 2018.

U poslednje vreme, Šin-hong pati od nesanice i susreće se sa mnoštvom problema u životu. Njegova majka obraća se za savet gatari. Ona od Šin-honga traži četrnaest jabuka. Potom treba da ih odnese u hram u ruralnom delu centralnog Mjanmara i da četrnaest dana živi kao monah, jedući jednu jabuku na dan.

 

 

 

11. jul, 20.30 časova veliki hol

Doći će žuti ljudi sa istoka i piće vodu sa Morave

Tanja Brzaković, Srbija, 2017, 72’

Režija, montaža, snimanje zvuka Tanja Brzaković
Produkcija Nebojša Miljković
Kamera Aleksandrija Ajduković
Muzika Janja Lončar

Mladi bračni par, radnik u tržnom centru, porodica poljoprivrednika, grupa srednjovečnih žena koje rekreativno plešu, svi migranti iz Kine, žive izolovan život, rastrzani između svojih ambicija za boljom egzistencijom i nemogućnosti da se asimiluju u Srbiji. Kineski predsednik je u trodnevnoj poseti Vladi Srbije, koja se nada ekonomskom procvatu zahvaljujući kineskim investicijama.