CIKLUS ITALIJANSKOG FILMA 2

NEDELJA – UTORAK, 8 – 10.10. 2017. VELIKI HOL KULTURNOG CENTRA RUMA, 20h

 

CIKLUS ITALIJANSKOG FILMA 2

 

organizacija: VORKI TIM RUMA

u saradnji sa: ITALIJANSKIM INSTITUTOM ZA KULTURU U BEOGRADU

 

NEDELJA 8. OKTOBAR – SALVO
PONEDELJAK 9. OKTOBAR – ZORAN, MOJ OTKAČENI NEĆAK
UTORAK 10. OKTOBAR – ULICA U PALERMU

tehnička podrška: KULTURNI CENTAR RUMA
ulaz slobodan

 

 

NEDELJA 8. OKTOBAR – SALVO

Dvostruka nagrada publike na 66. filmskom festivalu u Kanu 2013
zemlje proizvodnje: Italija/Francuska

godina proizvodnje: 2013

dužina filma: 103 minuta

reditelj: Antonio Piazza, Fabio Grassadonia

uloge: Saleh Bakri (Salvo), Luigi Lo Cascio (Enco Puleo)

Glavni junak filma “Salvo”, čiju režiju potpisuju Fabio Grasadonija i Antonio Pjaca, je telohranitelj i ubija ljude za mafijaše. Nakon što osujeti napad na svog poslodavca, hvata čoveka koji je to organizovao i nailazi na njegovu slepu sestru. Ovo ga natera da preispita svoje postojanje.

Sicilijanski mafijaški ubica Salvo hladan je i nemilosrdan usamljenik. Ušunjavši se u jednu kuću da ubije čoveka, nailazi na Ritu, slepu devojku koja bespomoćno svedoči ubistvu svoga brata. Salvo pokuša da zatvori njene oči koje uznemirujuće zure u njega iako ga ne vide. Međutim, događa se nešto nemoguće: Rita progleda i Salvo odlučuje da joj poštedi život. Od tog trenutaka dva bića koja nose svaki svoj teret povezuju se zauvek.

PONEDELJAK 9. OKTOBAR – ZORAN, MOJ OTKAČENI NEĆAK

Nagrada za najbolji film 28. Međunarodne nedelje kritike na 70. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji; Nagrada za najbolje debitantsko delo, Nagrada Zlatna klapa 2014.

Žanr: komedija,
trajanje 103 minuta
Režija: Mateo Oleoto
Uloge: Đuzepe Batiston, Roberto Ćitran, Doina Komisarov, Rok Prašnikar, Marjuta Slamič

Radnja filma odvija se u jednom malom mestu u okolini Goricije, nedaleko od granice sa Slovenijom, Paolo Bresan, fizički i moralno slomljen čovek, provodi svoje teške dane između centra za stare, gde radi u menzi, i kafane u kojoj se viđa sa ljudima iz svog mesta. Bivša žena Stefanija i njen nevenčani suprug Alfio pozivaju ga povremeno u svoju kuću iz sažaljenja, ali Paolo ne pokazuje nikakvu zahvalnost prema njima.Smrt jedne rođake koja živi preko granice potresa život ove neobične osobe u čiju kuću dospeva nećak za koga nije ni znao da postoji. Reč je o Zoranu, povučenom i problematičnom ali veoma obrazovanom adolescentu, koji ima prirodni dar za bacanje strelica “pikada”. I upravo ta neočekivana sposobnost približava dečaka stricu, koji ga je do tada smatrao samo jednim otkačenim tipom.Čovek je u početku vođen nadom da će moći da izvuče korist za sebe zbog nećakove sposobnosti, ali, malo po malo, zahvaljujući odnosu sa mladićem, Paolo uspeva da izađe iz sopstvene mizantropije i povrati čovečnost koju je suviše dugo potiskivao.

Mateo Oleoto je prvo režirao nekoliko kratkometražnih filmova među kojima je “Soba 21” (2004) za koji je dobio priznanje Žirija Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu.Sa ovim igranim filmom debituje na 70. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji osvojivši prvu nagradu 28. Međunarodne nedelje kritike. I publika je takođe umela da ceni ovaj inteligentni i senzibilni portret svakodnevnog života u provincijskom mestu, gde su , kako tvrdi i sam Oleoto, “svi prinuđeni da učestvuju u tuđim životima i nemoguće je ne biti viđen”.

Komedija i drama se mešaju a predstavljanje zgoda i nezgoda iz života protagoniste filma” Zoran, moj otkačeni nećak” nalazi prirodno mesto u kafani, gde stalni gosti dele dobro i zlo sa prijateljima, ne nalazeći nikada odgovore na sva svoja pitanja i tešeći se čašom vina i partijom pikada.

UTORAK 10. OKTOBAR – ULICA U PALERMU

originalno ime: Via Castellana Bandiera

zemlje proizvodnje:  Italija / Šajcarska / Francuska

godina proizvodnje: 2013

dužina: 88 min.

režija: Ema Dante
uloge: Elena Kota, Alba Rohrvašer, Ema Dante

Debitantsko filmsko ostvarenje renomirane italijanske pozorišne rediteljke Emme Dante, Ulica u Palermu, gledaocima daje zanimljiv uvid u zatvoreno sicilijansko društvo te njegove borbe između tradicionalnog i liberalnog.

Radnja filma smeštena je u preuskoj uličici Palerma u kojoj se susreću dva automobila: u jednom se nalazi par lezbejki, a u drugom lokalna ostarela udovica s članovima svoje porodice. Ni jedna strana ne želi da popusti, pa će ova sitna situacija prerasti u veličanstveno propitivanje upornosti.

Ovaj duhovit, ali i pomalo uznemirujući film osvojio je nagradu za najbolju žensku ulogu (Elena Cotta) na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

Festivali i nagrade:

Cerase Film Festival, Italija 2014 – nagrada festivala / CinEuphoria Awards 2015 – Top 10 filmova godine / Göteborg Film Festival 2014 – Nagrada za međunarodnu debitanticu (Emma Dante) / Venice Film Festival 2013 – nagrade Lina Mangiacapre, Pasinetti, Soundtrack Stars, Special Mention, Volpi Cup.