ФИЛМСКО ВЕЧЕ СА СПЦО РУМА

ВОРКИ ТИМ РУМА И СПЦО РУМА-ХРАМ СИЛАСКА СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ, у сарадњи са БАЛКАНКУЛТ ФОНДАЦИЈОМ

ПРИКАЗУЈУ

ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ

МАНАСТИР

ПОНЕДЕЉАК, 26. СЕПТЕМБАР 2016. 20ч.

ВЕЛИКИ ХОЛ КЦ-А, УЛАЗ СЛОБОДАН

МАНАСТИР
THE MONASTERY
Данска, 2006.
84 минутa
сценарио, камера и режија: Перниле Росе Гронкјар

 

 

Господин Виг, јунак овог филма, купио је дворац у унутрашњости Данске са жељом да ту направи манастир. Тек после педесет година, изненада, као у бајкама, тај његов сан почиње да се остварује. 

Право из Москве долазе калуђерице као званичне изасланице Руске православне цркве да то спроведу у дело. Усамљенички живот господина Вига почиње драматично да се мења. У судару култура, менталитета и полова, осамдесетдвогодишњи занесењак мораће да сазна да је пут до испуњења његовог сна много другачији од оног што је замишљао. 

Филм је освојио бројне награде на дословно свим великим европским и светским фестивала, почев од највећег у Амстердаму, па преко Санденса, Чикага, Сиднеја, све до великог фестивала у Москви и награде за најбољи дански дугометражни документарни филм у 2007. години.

Дански филм, истинита прича са аутентичним ликовима – господин Виг је Данац у позним годинама који жели да оствари свој давнашњи сан а то је да се на његовом запуштеном имању оформи руски православни манастир.

Руска Црква на име његове молбе шаље монахињу Амвросију у Данску како би проценила да ли је могуће ту основати манастир. Иако се у неким погледима као и карактерима господин Виг и сестра Амвросија не слажу, свако од њих улаже труд да оствари богоугодно дело – Господин Виг жели да подигне манастир уступајући своје имање за ову несебичну сврху, а монахиња Амвросија жели да се овај пројекат оствари ради спасења душе господина Вига, који до краја филма заиста и напушта овај свет.

Оно што се у филму не види, а нама православнима је од изузетне важности, господин Виг је био Лутерански (протестантски) пастор који је изучавајући Хришћанство више деценија све више и више нагињао ка Православљу.

Господин Виг заиста и постаје православан, крштен је 2002. у једном руском манастиру. Приликом крштења, свештеник је истицао све оне тачке у којима се Православље разликује од Лутеранства питајући Вига да ли се са тим слаже. Господин Виг је тада одговорио „Да“ а потом је додао и једну своју финалну дистинкцију у односу на лутеранство која није била поменута.

И дан данас на поседу господина Вига монахиња Амвросија води манастир, посвећен, по Виговој жељи, руском цару Николају Другом Романову који је по својој мајци био полу-Данац.

 

ОРГАНИЗАТОРИ ПРОГРАМА:
ВОРКИ ТИМ РУМА И СПЦО РУМА-ХРАМ СИЛАСКА СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ

ТЕХНИЧКА ПОДРШКА:

КУЛТУРНИ ЦЕНТАР РУМА