FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN/ CIKLUS: UDAHNI ŽIVOT

PETAK– PONEDELJAK 1 – 4. DECEMBAR 2017

VELIKI HOL KULTURNOG CENTRA RUMA, 20h

 

FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN

ciklus: UDAHNI ŽIVOT

 

PETAK 1. DECEMBAR- POLINA ŽIVI ZA PLES

SUBOTA 2. DECEMBAR- TAMARA

NEDELJA 3. DECEMBAR- VIDETI SVET

PONEDELJAK 4. DECEMBAR- POLOŽI MATURU PEVAJUĆI

 

VORKI TIM RUMA u saradnji sa FRANCUSKIM INSTITUTOM U SRBIJI, ogranak u Novom Sadu

 

Projekat Francuski filmski karavan jedan je od najznačajnijih projekata Francuskog Instituta i funkcioniše još od 2012. Glavni cilj projekta je da promoviše savremene francuske filmove i da omogući što većem broju ljudi, kako u velikim, tako i u manjim sredinama, da se upoznaju sa francuskim jezikom i kulturom. Filmovi su predstavljeni u okviru tematskih ciklusa i privlače brojnu publiku koja se mahom sastoji od mladih ljudi u potrazi za kvalitetnim programima izvan uobičajene ponude.

Svi ljubitelji francuske kulture i kinematografije moći će da pogledaju nova filmska ostvarenja u okviru Karavana francuskog filma pod nazivom “Udahni život!”.

Udahni život!“ je ciklus o viziji sveta današnje omladine. Sastoji se od filmova sa kojima mladi mogu da se identifikuju, a oni malo stariji da otkriju njihov jedinstveni i iznenađujući pogled na današnje društvo.

Pozivamo Vas da doživite boje, maštu i emocije kojima je ispunjeno četiri filma čiji su protagonisti adolescenti. Kroz njihovu svakodnevnicu, oni sa nama dele svoj pogled na svet. Otkrijte šta su njihove nade, vizija budućnosti i bitke koje vode da bi ostvarili svoje snove i postali svoji umesto da ih savremeno društvo pregazi. Njihove priče su poziv na razmišljanje o sopstvenim snovima iz doba adolescencije i o svetu koji dolazi, kao i o onom koji smo za sobom ostavili… Kojim god putem da krenu, ne nedostaje im ni motivacije niti humora.

 

 

PETAK 1. DECEMBAR 2017. KC, 20h

POLINA ŽIVI ZA PLES (2016, 108’) (drama- fikcija)

Režija: Valeri Miler, Angelin Prejocaj

Igraju: Anastasia Shevtsova, Juliette Binoche, Aleksei Guskov…

Rusija, 90-tih godina. Strogi i zahtevni treninzi profesora Bojinskog učiniće Polinu plesačicom klasičnog baleta koja od ranog detinjstva mnogo obećava. Dok se priprema da učestvuje na prestižnom Boljšojskom baletu, prisustvovaće predstavi savremenog plesa koja će je duboko dodirnuti i promeniti joj život.

 

 

 

 

 SUBOTA 2. DECEMBAR 2017. KC, 20h

TAMARA (2016, 100’) (komedija)

Režija: Aleksandar Castanjeti

Igraju: Eloiz Marten, Rajan Benseti, Silvi Testud

Tamara je devojčica od 15 godina koja ima velike komplekse zbog svoje kilaže. Da bi se oslobodila loše etikete koju je dobila od svojih vršnjaka u srednjoj školi, ona odlučuje da uzme stvar u svoje ruke. Opkladiće se sa najboljom drugaricom da će izaći sa prvim dečkom koji prođe pored vrata učionice. Igrom slučaja, izabranik će biti Diego, najzgodniji dečko u školi i Tamara već vidi šansu da će uspeti u svojoj nameri….

 

 

 

 

NEDELJA 3. DECEMBAR 2017. KC, 20h

VIDETI SVET (2016, 98’) (drama)

Režija: Delfin Kulen, Miriel Kulen

Igraju : Soko, Arien Labed

Dve mlade devojke u vojnoj  službi, Aurora i Marin, se vraćaju iz Avganistana. Sa svojim vojnim sektorom provešće tri dana na Kipru medju turistima, u hotelu sa pet zvezdica,  u onome što vojska naziva hiperbarična komora, kako bi « zaboravile rat », međutim, nije tako lako osloboditi se nasilja…
Prema zvaničnom izboru filmskog festivala u Kanu 2016, ovo je drugi film sestara Kulen, posle filma „ 17 devojaka“.

 

 

PONEDELJAK 4. DECEMBAR 2017. KC, 20h

POLOŽI MATURU PEVAJUĆI (2013, 82’) (dokumentarni)

Režija: David Andre

Igraju: Gael Bridu, Karolin Brimo, Nikola Durden, Aleks Margole, Rakel Mot…

Položi maturu pevajući, film je koji govori o burnoj priči grupe prijatelja iz Bulonj na moru, gradu koji je teško pogođen krizom. Njihova godina prepuna je snova i razočarenja a pesme koje će izmisliti ovi tinejdžeri iz radničkih porodica i srednje klase, pretvaraju stvarnost u poeziju, smeh i emocije.

 

 

 

 

 

organizacija: VORKI TIM RUMA

tehnička podrška: KULTURNI CENTAR RUMA