LINIJE nagrađene na 69. Martovskom festivalu u Beogradu

Na sinoćnom svečanom zatvaranju 69. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma dodeljene su nagrade najboljim filmovima i autorima ovogodišnjeg izdanja.

Nagrada za najbolji animirani film pripala je kratkometražnom ostvarenju „Linije“ autora Ivana Stojkovića u produkciji Vorky Team-a i Kinematike. Međunarodni žiri u svom obrazloženju napominje da „ovaj film ima jako ubedljivu estetiku i posebne likove, kao i zanimljiv pristup kombinovanju foto elemenata sa takozvanom “ cut out“ animacijom. Nagradu je primio Milan Milosavljević, producent filma, a uručio je Hajnc Hermans, član žirija 69. Martovskog festivala.

Podsećamo da je film Ivana Stojkovića u proteklih godinu dana bio prikazan na preko 20 svetskih festivala i da je pre Martovskog osvojio dve nagrade – za najbolju režiju na festivalu Tofuzi u Gruziji i specijalno priznanje na Međunarodnom festivalu animacije u Varšavi. U narednim mesecima film će biti prikazan na 29. izdanju Međunarodnog festivala animacije u Štutgartu, kao i u programu Svetska panorama, najpoznatijeg i najstarijeg regionalnog festivala animacije Animafest u Zagrebu, koji ove godine obeležava jubilej, 50 godina od prvog izdanja.

Milan Milosavljević, foto Stanislav Milojković, preuzeto sa sajta Doma omladine Beograda

Odluke o svim nagradama 69. Martovskog festivala možete pronaći na linku  https://domomladine.org/dodeljene-nagrade-69-martovskog-festivala/

reditelj Ivan Stojković