10. MISTER VORKY- Koncert: NIKOLA VRANJKOVIĆ

Međunarodni festival filmske umetnosti Mister Vorky sa ponosom najavljuje koncert Nikole Vranjkovića i svojoj vernoj publici poklanja nezaboravno, ne samo filmsko, već i muzičko iskustvo u sklopu obeležavanja 10. jubilarnog izdanja!

 

Koncert


NIKOLA VRANJKOVIĆ


Nikola Vranjković je kultni beogradski rok autor, pesnik i kompozitor i muzički producent. Više od jedne decenije bio je ključna autorska ličnost beogradskog benda Block Out sa kojim je snimio četiri studijska albuma: ”Crno Belo i Srebrno” (1994), ”Godina Sirotinjske Zabave” (1996), ”San Koji Srećan Sanjaš Sam” (1998) i “Ako imaš s kim i gde”(2005).

 
 

 

Njegov prvi samostalni album “Za ovde ili za poneti” izašao je 2001. godine uz istoimenu knjigu pesama, a posle raspada matičnog benda objavio je mini album i knjigu “Bremeplov” (2014) (sa muzičarima bendova Darkwood Dub, Orthodox Celts i Goribor) i dvostruki album “Veronautika” (nazvan po istoimenoj pesmi snimljenoj sa Damirom Martinovićem Mrletom – Let 3) u novembru 2017. U decembru 2019. izdaje trostruki živi album “Biološki Minimum“ snimljen na koncertu u Kombank Dvorani u Beogradu. U maju 2022. izdaje mini album sa četiri pesme “Teorija Zabave“.

Po rečima Dragana Ambrozića njegova pozicija na sceni nezavisna je i samostalna – u pitanju je poseban fenomen koji na različite načine traje više od dvadeset pet godina.

Za album ”Godina Sirotinjske Zabave” na kojem se prvi put pojavljuje kao kompletan autor muzike i tekstova dobija nagradu grada Beograda za album godine. Album “Veronautika” je po glasovima slušalaca radija Beograd 202 proglašen za najbolji album 2017. Nikola Vranjković je dobitnik nagrade “Strune od svetla” koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici. U knjizi Duška Antonića “Kako (ni)je propao rokenrol u Srbiji – 100 najboljih domaćih albuma od raspada SFRJ” u kojoj su sabrani glasovi svih eminentih domaćih muzičkih kritičara, zauzima drugo mesto iza benda Partibrejkers.

Uz Nikolu Vranjkovića, nastupa sastav u kome su bubnjar Vladan Božilović, basista Miroslav Užarević, gitaristi Danilo Ikodinovski, Milan Vučković i Ivan Zoranović, koji svira i klavijature.

Koncert je zakazan za petak, 23. jun sa početkom u 21.00 u Holu Kulturnog centra u Rumi. Ulaznice se prodaju online i prodajnim mestima Gigstixa. Cena u pretprodaji je 900 dinara (ograničen broj) a nakon toga cena ulaznice će biti 1.200 dinara.