ŽIRI 10. MISTER VORKY FESTIVALA

ŽIRI JEDNOMINUTNOG FILMA

dr IVANA KRONJA
 
Rođena 1970. u Beogradu. Teoretičarka kulture, medija i filma i filmska kritičarka. Magistrirala i doktorirala (2010) filmologiju na FDU, Univerzitet umetnosti u Beogradu. Stipendista OSI/FCO za doktorsko istraživanje na Univerzitetu Oksford, UK (2002-03). Od 2003. profesor na OUD BAPUSS, Beograd. Autorka je monografija: Smrtonosni sjaj: Masovna psihologija i estetika turbofolka (2001) i Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma: Telo, rod, identitet. Evropa-SAD-Srbija (FCS, 2020), većeg broja naučnih radova o medijima i filmu i filmskih kritika objavljenih u zemlji i inostranstvu. Članica udruženja filmskih kritičara Fipresci – Srbija. Saradnica Dana slovenačkog flma u Beogradu i Srbiji od osnivanja, ko-selektorka i članica žirija na više filmskih i pozorišnih festivala u zemlji i regionu.
VLADISLAV KNEŽEVIĆ
 
Rođen 1967, diplomirao je na De Vrije Academie (Audio-visual Dept.) u Hagu. Od 1993. radi kao reditelj za različite televizijske programe. Eksperimentalnim filmom, videom i zvukom bavi se od 1988. Bio je inicijator i organizator programa Reference to Difference, televizijske emisije o eksperimentalnom filmu i videu Videodrom, te 25 FPS Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa u Zagrebu.
MILEN ALEMPIJEVIĆ
 
Rođen 1965. godine. Pisac i publicista. Osnivač i umetnički direktor Međunarodnog festivala animacije ANIMANIMA u Čačku. Autor je filmske studije Dan kada je nestao Miles Davis: džez i filmska naracija (2016) i dve zbirke eseja o animiranom filmu, Umetnost preterivanja: beleške jednog gledaoca (2014) i Poslednje skretanje za Albukerki (2022). Urednik dvobroja 183-184 časopisa Gradac (2012) posvećenog džezu. Multimedijalno predavanje Džez i animirani film Milen je predstavio na festivalima animiranog filma u Srbiji, Sloveniji, Rumuniji, Slovačkoj, Portugalu i Španiji. Milen radi u Kulturnom centru Čačka kao urednik Filmskog programa.

ŽIRI KRATKOG FILM 9413

ALAN BRAUN

 
Rođen u Šaviniganu u Kanadi. Njegovi filmovi su osvajali nagrade na festivalima kao što su Semana de cine experimental de Madrid, Fesancor (Santjago, Čile), Stuttgart Filmwinter, Alternative Film Video Festival (Beograd), Winnipeg Underground Film Festival i flEXiff (Sidnej, Australija) i prikazivani na desetinama festivala širom sveta, uključujući IFF Rotterdam, VideoEx, Kurzfilm Hamburg i l’Alternativa Barcelona. Snimio je preko 25 kratkih filmova i jedan dugometražni film pod nazivom Srebro.