ALTERNATIVE FILM/VIDEO

u saradnji sa Akademskim Filmskim Centrom Doma kulture Studentski grad- Novi Beograd

organizator: VORКI TIM RUMA

КULTURNI CENTAR “BRANA CRNČEVIĆ” RUMA, VELIКI HOL

utorak 19. februar, 19.00 časova

ulaz slobodan

ALTERNATIVE FILM/VIDEO

Osnovan 1982, Alternative Film/Video je međunarodni festival posvećen inovativnom, eksperimentalnom, istraživačkom, avangardnom, ličnom filmu i videu koji istražuje nove kreativne mogućnosti u vizuelnim medijima. Kao mesto susreta autora, teoretičara, kritičara i publike, Festival želi da zabeleži i teorijski definiše kretanja, ukaže na istinske vrednosti i podstakne nove stvaralačke mogućnosti u oblasti vizelnih medija. Ideja “Alternativa” počiva na radu koji se opire olakoj kategorizaciji i dominantnim komercijalnim i estetskim trendovima. Festival pruža uvid u trenutno stanje novog filma i videa u regionu i u svetu. Osnivač i organizator festivala je Akademski filmski centar Doma kulture Studentski grad u Beogradu. 

Tema ovogodišnjih Alternativa (12-16. decembar 2108.) je bio KOLEKTIVizam, a pratio je bogat petodnevni program. Prikazano je preko 70 alternativnih filmova i video-radova iz više od 30 zemalja – inovativnih, eksperimentalnih, istraživačkih, avangardnih, ličnih, političkih…

Žiri festivala (britanski filmski reditelj Skot Barli, Gerald Veber, kustos iz Austrije, i Gordana Nikolić, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine) odabrao je filmove za Listu značajnih ostvarenja.  Lista značajnih ostvarenja:

“Imperijalna dolina” (Ryan Ermacora, Kanada)
“Bar na Majorki” (Marian Mayland, Nemačka)
“Pivot” (Maki Satake, Japan)
“Scipionovi slonovi” (David Pantaleón & Pilar Aldea, Španija)
“druge_slike” (Iris Blauensteiner, Austrija) 

“Imperijalna dolina”/Empire Valley, 

Ryan Ermacora /

(Canada/Kanada, 2018,  13 min)

Studija mirnoće i pokreta, ali i načina na koji gledamo i percipiramo. Pejzaž koji posmatramo lagano se preobražava u zemlju eksploatisanu ljudskim uticajem.

 

“Bar na Majorki”/A Bar on Majorca

Marian Mayland 

(Germany/Nemačka, 2017, 15 min)

Film koji sadrži mnogo priča i istorija i pokazuje kako se istorija ponavlja. Film od mnogo filmova koji se kriju iza onoga što vidimo: uspon fašizma, medijsku arheologiju, politiku, materijalne i nematerijalne dokumente. Prikazuje čudan oblik tuge zbog društvenog kolapsa koji se bliži. U pitanju je savremeni stav o sadašnjici u kojoj živimo: da moramo biti svesni njenog razvoja čak i iza mutnih filmskih slika.

“Pivot”,

Maki Satake

(Japan, 2017, 6 min)

Čistim filmskim sredstvima kojima dočarava pokret uz pomoć pojedinačnih kadrova, film prikazuje neimenovani grad kružeći oko njegovog dominantog obeležja, velikog industrijskog simbola. Film prikazuje prostorno-vremensku metamorfozu i tranziciju urbanog pejzaža tokom vremena.

“Scipionovi slonovi”/Scipio’s Elephants, 

David Pantaleón & Pilar Aldea 

(Spain/Španija, 2018,  5’49) 

Vizuelno izvanredan rad koji koristi originalnu perspektivu da prikaže transformaciju izorane ledine u alegorijski prikaz neokolonijalnog sveta.

 

“druge_slike”/the_other_images,

Iris Blauensteiner 

(Austria/Austrija, 2018 , 17 min)

Dekonstrukcija digitalnog filmskog procesa putem medijske arheologije ličnih projekata iz prošlosti. Film je zasnovan na sofisticiranom pripovedanju i otvorenosti produkcijskog procesa, a postaje univerzalan tako što se pita kakve se sve utvare mogu pojaviti iz naših arhiviranih slika kada ih ponovo pogledamo.

Ovaj rad takođe je dobio i nagradu Sonja Savić koju dodeljuje Umetnička galerija “Nadežda Petrović” iz Čačka.