КINESTEZIJA Međunarodna filmska rezidencija

КINESTEZIJA
Međunarodna filmska rezidencija

 

Logičan i kreativan nastavak misije NFC-a Vorki tima Ruma, istraživanje i negovanje lika i dela Slavka Vorkapića, predstavlja Međunarodna filmska rezidencija, nazvana po jednom od najpoznatijih filmskih termina koji je Vorkapić problematizovao u svojim teorijskim radovima i javnim predavanjima – Кinestezija.

 

Promena učesnika Kinestezije

Nakon neočekivane molbe od strane kanadskog autora, Alana Brauna, da bude naš gost na rezidenciji na nekom od sledećih izdanja, zbog trenutne situacije u Ukrajini, odlučili smo da ugostimo autorku iz Irana, sa adresom u Beču, Taru Nažd Ahmadi, kao i kustoskinju i arhivatorku Кatju Rosini iz Brisela.

 
Tara Nažd Ahmadi
Katja Rosini

Kinestezija na Mister Vorky festivalu

Tara i Кatja su bile naše gošće u toku 9. Međunarodnog festivala jednominutnog i kratkog filma Mister Vorki, koji je održan u Rumi od 22. do 26. juna. U toku pet festivalskih dana, pored praćenja programa festivala i generalnog upoznavanja sa idejom o našem radu u vezi sa Slavkom Vorkapićem, učesnicama rezidencije Кinestezija održali smo posebno predavanje i upriličili razgovor o životu i delu Slavka Vorkapića, ali i o njihovim radovima u oblasti kinematografije i video umetnosti. Autorka Tara Nažd Ahmadi je u Rumi započela snimanje svog kratkometražnog filma, dok smo u dogovoru sa Кatjom Rosini, sem filmskih zapisa o Slavku Vorkapiću, napravili plan o nabavci tekstova i snimcima na engleskom jeziku, koji su dostupni javnosti. Molbu za materijale na engleskom jeziku smo slali nakon rezidencijalnog boravka u Rumi.

Kinestezija u Beogradu

Nakon gostovanja u Rumi, Tara Nažd Ahmadi je nastavila učešće na razidenciji u Beogradu, u saradnji sa Akademskim filmskim centrom Doma kultura Studentski grad. Pošto nismo imali priliku, zbog gustog rasporeda u toku festivala Mister Vorki, da prikažemo program Tarinih filmova, to smo učinili u Maloj sali Doma kulture Studentski grad, 29. juna u 20.00 časova. Nakon programa, autorka je nastavila svoj rad na novom kratkometražnom filmu, koji je realizovala u sklopu rezidencije Кinestezija.

Zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Republike Srbije, partnerskom odnosu sa Akademskim filmskim centrom Doma kultura Studentski grad i svojim sredstvima Vorki tim je uspeo da realizuje prvu Međunarodnu filmsku rezidenciju- Kinestezija i time nastavi uspešnu misiju negovanja i prezentovanja ideja velikana filmske umetnosti, Slavoljuba- Slavka Vorkapića.

 
Milan Milosavljević, Dragan Cakić