Nagrada “Slavko Vorkapić” na 10. MISTER VORKY FESTIVALU

Jjubilarne godine u nameri da unapredimo Festival Mister Vorky dali smo mu podnaslov Međunarodni festival filmske umetnosti, i odlučili do ustanovimo nagradu Slavko Vorkapić, za filmsku umetnost. 

Nagrada Slavko Vorkapić za 2023. godinu dodeljena je reditelju i scenaristi Želimiru Žilniku – za prepoznatljivost i konzistentnost filmskog stila i izraza.

Tokom dugogodišnje karijere Žilnik je svoju autorsku osobenost i društveno- političku angažovanost jednako uspešno predstavljao u okviru dokumentarnih kao i u okviru igranih filmskih formi.

Nagradu Želimiru Žilniku je uručio direktor Festivala Mister Vorki, Dragan Cakić, a kreator je rumski umetnik Željko Radić.

“U Rumu sam došao večeras sa prijateljima koji su profesori u Americi, i kad sam im rekao da idemo u Rumu odakle je Vorkapić, rekli su “o Vorkapić, pa mi njega još predajemo i puštamo njegove filmove”. Nisam ni znao da je Vorkapić još uvek živo ime američke kinematografije i istorije američkog filma. 

Dodaću nešto što je danas moderno, a to je lokal-patriotizam, profesionalnu karijeru sam počeo u Sremu, prvi film sam napravio u Bukovcu, 1966. godine, jedna trećina mojih Ranih radova su rađeni na Fruškoj gori. Bez obzira na to što su to lokalni prostori, kad se ti filmovi urade i sastave i pokažu napolju, stranim gledaocima deluju sveže i inovativno kao što nama deluju filmovi iz Južne Amerike ili  Australije. U umetnosti nema mesta za strah i bojazan što ste rođeni daleko od Njujorka, Pariza i Londona”, rekao je Žilnik uputivši poruku mladim autorima. 

“Slobodno se upustite u rad na teme koje vas direktno interesuju, iako vam se čine da su okrenute vama, jer sve ono što je okrenuto autoru ako dobro uspeva da artikuliše, to onda dobro komunicira sa svetom. 

 

Кomercijalni filmovi su neki drugi žanr i to je neka vrsta pompeznosti, ne kažem vam da se odmah hvatate takvih sadržaja, to ostavite za kasnije, sad se uhvatite za ono što vas intenzivno inspiriše i ispunjava, a u kratkom jednominutnom filmu može da se kaže nešto što ostaje u glavama, to je definitivno”, kazao je Žilnik.

A zatim je rumska publika imala priliku da pogleda dokumentarni film CRNI FILM, iz 1971 godine, čiji scenario i režiju potpisuje Želimir Žilnik.