NAGRADE 10. MISTER VORKY FESTIVALA 2023

ŽIRI PUBLIKE ZA NAJBOLJI JEDNOMINUTNI FILM

PORUKA / THE MESSAGE 
Bruno Pavić, Croatia

 NOVINARSKI ŽIRI ZA     NAJBOLJI JEDNOMINUTNI     FILM 

 IZGUBLJENA/THE LOST 

 Masoud Moein, Iran

SPECIJALNA DIPLOMA ZA JEDNOMINUTNI FILM

ČUDNI GRAD OVE NOĆI / STRANGE TOWN TONIGHT
Dustin Morrow, USA, 2023
Sugestivna crno-bela filmska slika, glas naratora iz off-a i džez muzika u filmu Dastina Moroua su distinktivne oznake žanra film noara i podrazumevajuće atmosfere neizvesnosti, iščekivanja, zebnje. Arhitektonska struktura,  mehanizmi i kapsule lift kabina simbolički označavaju alijenaciju savremenog čoveka. Monotono kretanje liftova u filmu je je spoljna predstava rutine i neumitnosti,
time i metafora predestiniranosti ljudske egzistencije.

SPECIJALNA DIPLOMA ZA JEDNOMINUTNI FILM

SUŠA / DRAUGHT

Weston Terray, USA, 2022
Uspešno spajajući živu sliku i objekte/modele, autor filma vodi nas kroz začudnu priču punu slutnji. Stilizovana vizualizacija i naglašena atmosferičnost filma u funkciji su zanimljive otvorenosti narativne strukture.

SPECIJALNA DIPLOMA ZA JEDNOMINUTNI FILM

STADO / FLOCK
Fiona Chen, UK, 2022
Film Fione Čen u vrlo kratkom mini-formatu postiže duboku složenost izraza i značenja, koristeći spoj vizuelnog minimalizma crno-bele spirale i opojno sugestivni tekst analize pristajanja na
limitirajuće uslove života i osećajnosti.

NAGRADA ZA NAJBOLJI SRPSKI JEDNOMINUTNI FILM

MAHNITANJE BOLESNOG SRCA / HEARTSICK RAVING

Katarina Kovjanić, Srbija, 2023
Povezujući repetitivno kretanje u tehnici 2D animacije sa medicinskim vizuelnim materijalima, autorka kreira višeznačnu simboliku odnosa unutarnjeg i spoljnjeg sveta koja postaje moćni simbol unutarnjeg traganja, nenametljivo zaokružujući svoju ličnu poetiku.

NAGRADA ZA NAJBOLJI STRANI JEDNOMINUTNI FILM

APRIL, NEGDE U SVETU… / APRIL, SOMEWHERE…
Hongxiang Zhou, Kina, 2022
Koristeći opservacijski pristup u duhu video-arta, umetnik svoj magični fokus usmerava na fenomen nasilja u svetu običnih i ,,ljudskih’’ životinja, u treptajima koji završavaju opomenom,
destrukcijom i nestajanjem.

GRAND PRIX ZA NAJBOLJI JEDNOMINUTNI FILM

U ŽBUNJU / IN THE BUSH
Chris Furby, UK, 2022
Šumski požar, nezaustavljiva stihija koja guta sve pred sobom. Međutim, predvidljivi katastrofički scenario u Farbijevom filmu dobija iznenađujući preokret: šuma je u bekstvu!  U ovom nadrealnom sižeu drveće metamorfira u bilo šta što mu može doneti spas, u avion obrastao vegetacijom ili u slonove iz čijih leđa bujaju zanjihana stabla. 

Ove hibride Farbi je u 2D animacijskom postupku u vizuelnom smislu efektno dočarao animiranjem silueta, istovremeno nas suočavajući i sa etičkim pitanjem:  da li je priroda prepuštena sama sebi? Točkovi i avionska krila na kojima šume beže u sigurnost, metaforički su odgovor na ovo pitanje, jer, čovečanstvo, pritisnuto sopstvenim civilizacijskim tekovinama, i dalje je jedino koje joj može pomoći.

NAJBOLJI KRATKI FILM “9413”

ŽIRI SREDNJE ŠKOLE “Stevan Puzić”, Ruma

DALJNE NJIVE/ Faraway fields

Filip Jembrih, Slovenia

Ove godine, srednjoškolski žiri izabrao je film “Daljne njive”/ “Faraway Feilds” u režiji Filipa Jembriha za pobednika kratkog filma “9413”. Uz odličnu kinematografiju film pokazuje da uz ljubav i disciplinu čak i neko poput Žana može da pronađe svoj mir. Takođe bismo pohvalili i film “High and low” (Morten Vang) za originalni scenario i glumu i film “The legend of Goldhorn” (Lea Vučko) na fantastičnoj animaciji i muzici.

SPECIJALNA  DIPLOMA “9413” ZA KRATKI FILM

KUTIJA/ THE BOX 

Tomaž Pavkovič, Slovenia

Korišćenjem izuzetno živopisnih i zapanjujućih porodičnih super8 snimaka, reditelj stvara rekvijem za izgubljenu naciju upletenu u porodičnu nostalgiju. Kutija je porodični kovčeg sa blagom, ali istovremeno i kovčeg.

NAGRADA “9413” ZA NAJBOLJI KRATKI FILM

DEBELI  UTORAK/FAT TUESDAY

Aleksandrija Ajduković, Srbija

Debeli utorak je film koji svoj uspeh postiže kroz ograničenost i teme i tehnologije koja se koristi da ga predstavlja. Proganjajuće slike koje proizvodi lomo kamera i karnevalske postavke dovode publiku negde između proslave žetve i paganskog horor žanra.